De Last Post: monument van WOI

“We hebben nog gespeeld voor twee man en een paardenkop”

Op 9 juli  werd de 30.000ste Last Post geblazen. De Eerste Wereldoorlog leeft weer, zo bewijst onder andere de live-uitzending ‘Ode aan de Ode’ op Canvas. De brandweersirenes loeiden als eerbetoon de wereld rond, maar weet u nog waar de Last Post voor staat?

Een kleine terugblik naar het ontstaan van de dagelijkse hulde is hier op zijn plaats. Toen de Ieperlingen na de oorlog terug naar huis keerden, waren ze enorm onder de indruk van wat het Britse leger voor hen gedaan had. Ze begonnen na te denken over een manier om de gesneuvelden te eren. Zo werd op 27 juli 1927 de Menenpoort ingehuldigd. In de poort staan de namen van 54.896 vermiste Britse soldaten en officieren gebeiteld. Tijdens de inhuldiging werd de Last Post, een trompetsignaal dat het einde van de dag aankondigde in het Britse leger, gespeeld als eerbetoon. De Ieperlingen besloten dat het een mooi gebaar zou zijn het klaroengeschal dagelijks te laten horen. Niet alleen om de vermiste, maar ook om de gesneuvelde Britten te herdenken. Sinds 1928 weerklinkt de Last Post elke dag onder de Menenpoort. Of toch bijna. Van mei 1940 tot de bevrijding van Ieper, in september 1944, vonden de Ieperlingen het verstandiger het niet bepaald pro-Duitse ritueel tijdelijk stop te zetten. Tijdens die vier jaar werd de Last Post wekelijks gespeeld in het Engelse dorp Brookwood.

Vedetten in Nieuw-Zeeland

“De laatste dertig jaar vond er niet bepaald meer een stormloop plaats onder de Menenpoort”, geeft Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association, toe. “Nu staan hier weer honderden mensen. Onder hen veel buitenlanders. Vooral in de Commonwealth, de landen die behoorden tot het voormalige Britse Rijk, zijn we erg gekend. De  Association wordt regelmatig uitgenodigd in die landen. Zo hebben we een onvergetelijk bezoek aan Nieuw-Zeeland gebracht. We werden ontvangen door de Maorikoning en er was een grootschalige ceremonie georganiseerd die live op tv uitgezonden werd. We moesten onze handtekening zetten op oorlogssouvenirs van de lokale bevolking. Het was net alsof we vedetten waren. Maar ook hier, in Ieper, leeft de Last Post. Hoewel het verkeer er elke avond een uur voor stilgelegd wordt, appreciëren de mensen het. Dat komt natuurlijk ook door alle media-aandacht voor de Eerste Wereldoorlog tegenwoordig.”

“De Last Post Association houdt vast aan de essentie: het eren en gedenken van de gesneuvelden”

Hoewel de Last Post Association al vanaf het prille begin de instelling is die alles wat betrekking heeft tot de Last Post in goede banen leidt, werd ze pas in 1931 officieel opgericht. Van speciale aandacht besteden aan genodigden tot zorgen voor klaroenblazers: de organisatie zorgt ervoor dat alles elke dag piekfijn verloopt. Om dat te kunnen bekostigen, doen ze vooral beroep op hun leden. “We krijgen links en rechts wel wat subsidies”, legt Mottrie uit. “Maar het grootste deel moeten we uit eigen zak betalen. Daarvoor doen we aan ledenwerving: een jaarlijks lidmaatschap kost €40, een levenslang lidmaatschap €1250. De leden krijgen daar natuurlijk ook iets voor terug: ze ontvangen regelmatig een nieuwsbrief en krijgen het als eerste te horen als er een speciaal evenement wordt georganiseerd. Tijdens de 30.000ste Last Post stonden ook enkel onze leden naast de hoogwaardigheidsbekleders onder de Menenpoort.”

Zo’n twee jaar voorbereidingswerk had de Association nodig voor die 30.000ste Last Post. ‘Tussen de soep en de patatten’, want de instelling bestaat slechts uit twaalf vrijwilligers. Hun doel blijft de 250.000 gevallen soldaten eren en gedenken. “Sommigen willen een antioorlogsboodschap of iets dergelijks geven aan de Last Post, maar wij houden vast aan de essentie. Dat is ook onze sterkte: alles aan de Last Post is precies hetzelfde als  in 1928”, aldus Mottrie.

Vergrachts klaroenblazers

Honderdduizenden doden betekent ook honderdduizenden families van gesneuvelden. Vandaar ook het respect van Commonwealthlanden voor de Last Post en voor de inzet van de Association. Tot in Canada waren mensen bereid mee te werken aan de 30.000ste herdenking van hun gesneuvelde familieleden. Meer dan honderdzestig brandweerkorpsen vertoonden de ceremonie live in hun kazerne en lieten achteraf de sirenes loeien. Een echte ode aan de ode, want de vier klaroenblazers onder de Menenpoort zijn van het begin af aan vier leden van de plaatselijke brandweer. “Momenteel zijn we met acht blazers, waaronder de brandweermajoor van Ieper”, legt de Ieperse brandweerkapitein Dirk Vandekerckhove uit. “Vier spelen de ene week, vier de andere. Het is de traditie dat we ons brandweeruniform dragen tijdens de ceremonie.”

“Ondanks een verminderde interesse de laatste decennia, leeft de Last Post nu weer op”

Dat de brandweer betrokken geraakt is  in de dagelijkse herdenkingsplechtigheid, is puur toeval. “In het eerste bestuur van de Last Post Association zat Maurice Vergracht, die ook de brandweercommandant van Ieper was”, aldus Vandekerckhove. “ Toen het bestuur het plan opvatte dagelijks een hulde aan de gesneuvelden te brengen, waren er twee plaatsen waar het bestuur klaroenblazers kon vinden: bij een plaatselijke band of bij het plaatselijke brandweerkorps. Voor de brandweer kiezen was het meest logische.”

En al die inzet werpt nog steeds zijn vruchten af: ondanks een verminderde interesse de laatste decennia, leeft de Last Post anno 2015 weer op. Kijk maar naar de viering van de 30.000ste Last Post. Niet alleen Canvas zond live uit, ook Duitse, Australische en Engelse zenders. De koningin en verschillende hoogwaardigheidsbekleders uit binnen-en buitenland tekenden present. De media was enthousiast. Enige minpunt? “Antoon Verschoot, die al 61 jaar de Last Post blaast, was net die dag ziek geworden. Spijtig, want hij keek er al lang naar uit om de 30.000ste te blazen.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s